A hét mérlege: erőteljesen romló biztonsági helyzet Izraelben
Írta: postaimre - Dátum: 2015. szeptember 21. 11:03:42
Na, lassan a lényegre térhetünk. Rettegő zsizsikek hada jön jewrópába..., de hogy, mikor itt már nincs hely? Ja, ők repülővel, hivatalos papírokkal, állatpolgársággal érkeznek...az egészen más, kérem szépen! Akkor azonnal agyon is lehet és kell lőni a határon, mint ellenséget, hazaárulót, kémet..., persze demokratikusan! A héten hirtelen és erőteljesen romlott a biztonsági helyzet a zsidó államban. Jeruzsálemben a Templom-hegyen kitört zavargások átterjedtek Izrael más területeire is. Az izraeli kormány vasárnap ülésezett a terjedő erőszak miatt.

Teljes hír
Na, lassan a lényegre térhetünk. Rettegő zsizsikek hada jön jewrópába..., de hogy, mikor itt már nincs hely? Ja, ők repülővel, hivatalos papírokkal, állatpolgársággal érkeznek...az egészen más, kérem szépen! Akkor azonnal agyon is lehet és kell lőni a határon, mint ellenséget, hazaárulót, kémet..., persze demokratikusan! A héten hirtelen és erőteljesen romlott a biztonsági helyzet a zsidó államban. Jeruzsálemben a Templom-hegyen kitört zavargások átterjedtek Izrael más területeire is. Az izraeli kormány vasárnap ülésezett a terjedő erőszak miatt.

Múlt hét elején zavargások törtek ki a palesztin felkelők és az izraeli rendőrség között a judaizmus számára is kiemelkedő fontosságú jeruzsálemi Templom-hegyen az al-Aksza mecsetnél, amely a iszlám vallás harmadik legszentebb helye. A Hamász palesztin terrorista szervezet a "düh napjára" szólított fel az al-Aksza mecsetnél. A palesztinokat felháborította, hogy az izraeli kormány azt tervezi, hogy lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy tüzet nyisson a követ dobáló palesztinokra. A héten egy gépjármű vezetője azért halt meg Jeruzsálemben, mert palesztinok köveket dobáltak az elhaladó járművére.

Pénteken elszabadult a pokol a zsidó államban: két rakétatámadás érte Izraelt a Gázai-övezetből, az egyik egy buszt talált el, válaszul Izrael éjjel légitámadásokat hajtott végre a Hamász kiképzőtáboraival szemben Gázában. Kelet-Jeruzsálemben egy autóbuszt támadtak meg kövekkel és a buszt lángra is lobbantották. Összecsapások törtek ki a Ciszjordániában is, ahol a Nemzetközi Vörös Félhold humanitárius szervezet állítása szerint hét palesztin szenvedett égési sérüléseket. A jordán fővárosban, Ammánban ezrek tartottak szolidaritási menetet kiállva a palesztin ellenállás mellett.
A jeruzsálemi al-Aksza mecset (Forrás)

Mindeközben a jeruzsálemi Templom-hegyen pénteken nyugalom uralkodott: az izraeli rendőrség ellenőrző pontokat hozott létre az al-Aksza mecset területe előtt és csak a negyven év feletti férfiakat engedte be a mecsetbe. A pénteki ima viszonylag békésen ért véget a Templom-hegyen, amelyet ötezer rendőr biztosított a helyszínen.

A feszültség múlt hét elején először Jeruzsálemben a Templom-hegyen növekedett meg hirtelen, mivel az izraeli kormány betiltott két muszlim csoportosulást, amelyek zsidó látogatókat támadtak meg a mecsetben. A palesztinok köveket és gyújtóbombákat dobáltak az izraeli rendőrökre, izraeli zászlót égettek Jeruzsálemben, a Hamász pedig tiltakozott Gázában. Kelet-Jeruzsálemben egy palesztin mérsékelten-súlyosan megsebesült lövések következtében, míg három izraeli rendőrt gyújtóbomba sebesített meg a Jabel Mukaber városrészben. Két palesztin tizenévest őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy köveket dobáltak a rendőrökre. További összecsapások törtek ki Abu Tor városrészben, ahol péntek délután álarcos fiatalok köveket dobáltak az izraeli rendőrökre, valamint a Kalandiya ellenőrző pontnál tömegoszlatásra került sor a szikladarabok dobálása miatt. A jeruzsálemi vasútra egy doboz festéket dobtak, de ott sérülés nem történt. Ezenkívül Molotov-koktélt dobtak az izraeli hadsereg jeruzsálemi bázisára csütörtök éjjel.

Gilad Erdan izraeli közbiztonsági miniszter pénteken meglátogatta a Nyugati Falat és a következőket nyilatkozta: "Több ezer rendőrt vetettek be a reggeli órák óta Jeruzsálemben a közbiztonság garantálása érdekében. A rendőri jelenlét érezhető, és minden tőlünk telhetőt megteszünk a nyugalom fenntartása végett. A rendőrség minden szükséges eszközt használni fog azokkal szemben, akik megzavarják a békét". A Knesszet Biztonsági és Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott pénteken és felhatalmazta a hadsereget, hogy a súlyos mértékben romló jeruzsálemi biztonsági helyzet miatt hívja be a tapasztalt tartalékos határrendészeti állományt is a közrend mielőbbi helyreállítása érdekében.
Templom-hegy, Jeruzsálem (Forrás)

Az izraeli kormány két minisztere benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy a kiskorú kő- és gyújtóbomba dobálók szüleit felelősségre lehessen vonni, meg lehessen bírságolni gyermekük tettéért. Ez a jogi válasz az ilyen esetek óriási mértékben történt megnövekedésére, és így a bíróságok akkor is megbüntethetik a szülőket, ha a gyermeküket már elítélték. Így a szülők felelősséget vállalnának gyermekük cselekedetéért és az áldozatok kompenzációt kapnának.

Szombat délelőtt szirénák hallatszódtak a Gázai-övezethez közel eső izraeli területeken, de a rakéta végül nem érte el a zsidó állam területét. Szintén délelőtt köveket dobáltak elhaladó járművekre a Jeruzsálem és Gush Etzion közti úton, valamint tűz ütött ki az izraeli hadsereg egyik őrtornyában Binyaminnál Molotov-koktél találat miatt. Miközben az őrtoronynál kialakult tüzet oltani kezdték, köveket és gyújtóbombákat hajítottak az izraeli biztonsági erőkre, amelyek végül tömegoszlatást alkalmaztak.

A vasárnapi kormányülésen az izraeli kormány megtárgyalta a kiújult palesztin erőszak elleni fellépés lehetőségeit és azt a törvényjavaslatot is, miszerint az izraeli biztonsági erők használhatnak éles fegyvert, amikor emberéletek vannak veszélyben (kő- és Molotov-koktél dobálásának esete). Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a zsidó állam az ellenkező híresztelések ellenére nem törekszik a Templom-hegyet érintő status quo megváltoztatására, nem kívánja ellehetetleníteni a muszlimok imádkozását az al-Aksza mecsetben és nem törekszik a mecsetek elpusztítására.

Netanjahu ugyanakkor határozottan támogatja a palesztin erőszakkal szembeni kemény jogi és rendőri fellépést. Az izraeli miniszterelnök négy-öt év börtönre ítélné a kődobálókat, míg a gyújtóbombákkal való támadásért tíz év börtön járna. Amennyiben a Knesszet elfogadja ezeket a törvényjavaslatokat, akkor is hónapokba telik míg azok életbe léphetnek.
Link